“Begrijpelijke band Saudi-Arabië vanwege Nederlandse moslims en moskeeën”

westhoffTerwijl Nederland de afgelopen maanden opgeschud werd door de bouw van een ‘megamoskee’, de polarisatie tussen islamitische en niet-islamitische bevolkingsgroepen toeneemt en het ‘polderjihadisme’ met de maand problematischer wordt, denkt de Nederlandse ambassadeur in Saudi-Arabië dat het een goed idee is om de banden met het streng islamitische land aan te halen

De Nederlandse ambassadeur in Riyadh, Laurens Westhoff, liet in een interview met de Engelstalige Saudische krant Arab News weten het wel “begrijpelijk te vinden dat Saudi-Arabië en Nederland warme banden onderhouden, onder andere vanwege de 1,2 miljoen moslims en 600 moskeeën in Nederland”. Een opmerkelijke uitspraak, zéker gezien de recente problematiek rondom de bouw van de eerder genoemde moskee in Gouda en de jarenlange Saudische financiering van ‘salafistische bronnen van haat’. Het land exporteert niet alleen olie, maar financiert middels het ministerie van Religieuze Zaken tevens de bouw van moskeeën in andere landen. Moskeeën die op hun beurt weer regelmatig onder vuur komen te liggen wegens radicale opvattingen van de islam, geheel in lijn met de puriteinse beleving van religie in Saudi-Arabië zelf. Daarnaast is het land één van de grootste sponsoren van terroristische organisaties en zijn er dan ook duizenden Saudische jihadisten actief voor de diverse islamitische terreurbewegingen.

Het is dan toch uiterst dubieus te noemen dat een officiële vertegenwoordiger van de Nederlandse regering het kennelijk noemenswaardig vindt om in een interview met een medium dat bekendstaat als ‘spreekbuis van de Saudische regering’ extra nadruk te leggen op de band tussen beide landen vanwege zogenaamde religieuze raakvlakken. De ambassadeur haalt Nederlandse staatsburgers en Nederlandse moskeeën aan als argument voor een band met een barbaars land dat qua opvattingen en straffen vrij weinig afwijkt van de terreurorganisatie ISIS.

Het vleien van de olierijke handelspartner is de ambassadeur niet geheel onbekend. Westhoff is namelijk al eens eerder onderwerp van discussie geweest. De PVV stelde bij monde van Raymond de Roon en Geert Wilders in 2013 Kamervragen omtrent het Twitter-gedrag van Westhoff. Zo liet hij na de Hadj  destijds via het kanaal weten dat “de islam liet zien een religie van vrede te zijn”. De PVV verweet de ambassadeur het al dan niet bewust verzwijgen van tot geweld aanzettende teksten in de Koran en Sharia en noemde Westhoff een ‘dhimmi’.

PVV-Kamerlid Raymond de Roon laat in een reactie weten in beraad te zullen gaan omtrent de mogelijkheid om Kamervragen te stellen naar aanleiding van de uitspraken van de heer Westhoff.